Houby a zdraví

    Hlíva ústřičná
    Hlíva ústřičná obsahuje unikátní kombinaci organismu prospěšných látek, a to především proteinů, aminokyselin, sterolů, mastných kyselin, vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6) a také C, D, K a řadu stopových prvků jako například zinek, draslík, železo, selen, fosfor, měď, jód, chrom atd.
    Pravidelnou konzumaci hlívy lze doporučit zejména diabetikům, alergikům, astmatikům, revmatikům, kardiakům a osobám s vyšší hladinou cholesterolu.
    Doporučuje se denní dávka 5-10 gramů usušené hlívy ústřičné v podobě prášku, který můžete přidávat do jakéhokoli jídla, vhodné jsou například polévky, omáčky, jogurty a podobně. V případě, že budete konzumovat hlívu čerstvou, je doporučená denní dávka 100 gramů.
    Nejprospěšnější látkou hlívy ústřičné je zřejmě tzv. pleuran. Jedná se o polysacharid složený z glukózových jednotek s imunomodulačním účinkem. Vykazuje se silnou protinádorovou, imunostimulační a protizánětlivou aktivitou. Mimo pleuranu se ovšem v hlívě vyskytuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek, kterými jsou například kyselina folová (podporuje růst buněk).
    Zapomenout nesmíme také na vlákninu, která odstraňuje z těla usazené škodlivé reziduální látky, kterými jsou kupříkladu nežádoucí žlučové kyseliny způsobující rakovinu tlustého střeva.
    Hlíva navíc pomáhá posilovat ochranný systém a potenci, snižovat hladinu cholesterolu v krvi, snižovat možnost vzniku migrény, alergie a chronické únavy, zmírňovat kloubní potíže a chránit klouby, příznivě působit při nachlazení, na bolesti hlavy, ochraňovat pokožku a snižovat možnost vzniku akné a chránit zuby před zubním kazem.

    Žampion zahradní   
    Žampiony jsou pokladem mezi houbami. Měli bychom je zařazovat do jídelníčku alespoň jedenkrát týdně. Žampiony obsahují campestrin, což je antibiotikum, které je neobyčejně účinné proti tyfu. Dále obsahují antibiotickou látku agaritin a protinádorově působící agaridoxin.
    Žampiony obsahují vitamín B1, B2, C, a vitamín D, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce. Dále jsou zdrojem minerálních látek a to především draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku, sodíku a chlóru. Žampiony jsou bohaté na bílkoviny (30 %),  snižují hladinu cukru v krvi a proto jsou vhodné pro diabetiky. V neposlední řadě jsou zdrojem biotinu. Když náš organizmus nemá dostatek biotinu, vypadávají nám vlasy, lámou se nehty a pokožka zůstává suchá a drsná.

    Shiitake
    Shiitake obsahuje látky, které velmi příznivě působí na očištění organismu a krve od toxických látek (především chemického původu) pocházejících z potravin, které obsahují konzervační přísady, z nadměrného užívání chemických léků, alkoholu a nikotinu a na látkovou výměnu. Čistí trávicí trakt, játra a střeva. Mají protisklerotickou a protiekzematickou aktivitu, širokospektrální regenerační účinek a blahodárně působí na zvýšení narušené potence.
    Shiitake má imunostimulační, antiinfekční (eliminuje virové, bakteriální, infekční, plísňové a parazitární onemocnění), protinádorové a radioprotetktivní účinky.
    Obsahuje velké množství proteinů (až 18%), vitamín B1, B2, B12, D2, minerální látky (Ca, P, Mg, K, Zn) a esenciální aminokyseliny.
    Jako antioxidant, vedle aktivačního účinku na organismus, působí také jako zachycovač volných radikálů. Působí i na snížení hladiny přebytečných látek z výživy (cholesterol) a přebytečných hormonů (při fyzické a psychické zátěži). A v neposlední řadě působí jako prevence proti stárnutí.